Posts

kerana lelaki itu...

suatu ketika, pernah tersangkut rasa suka dalam diam, orangnya kurus tak tinggi tak rendah.
memang bersahaja.


dan kerana lelaki itu,
seorang hamba yang berat dosa akhirmya jatuhkan egonya demi keredhaan


dan kerana lelaki itu,
kata-kata manusia tajam tapi belum tentu mampu tikam sebuah kejayaan selagi usaha dan doa terus kuat


dan kerana lelaki itu,
berfikir sebelum berkata-kata lebih banyak baiknya daripada berkata guna emosi


dan kerana lelaki itu juga lah,
dia menjadi asbab mengapa kita manusia perlu saling memaafkan dan saling menyayangi.
untuk lelaki itu





selamat maju jaya dan teruskan lah dengan kebaikan dan teruskan berkongsi ilmu kerana orang macam kamu memang jarang kita nampak tapi rupanya sangat dekat dengan manusia.




wa-kation (part II) : Langkawi #triplokal2018

Image
Sambungan part I ...


Hari ketiga kami di Langkawi, memang dah kurang sikit penatnya. Tapi lebih kepada rasa 'exited' sebab nak kena bakar kalori lebih sikit. Tapi, sebelum tu, pekena dulu nasi lemak dengan air kosong untuk sarapan. Lokasi nasi lemak tu aku tak snap sebab phone tengah charge dalam bilik. pandai-pandailah korang cari kedai nasi lemak kat Langkawi tu. Banyak je
Lepas dah sarapan, kitorang satu family decide untuk pergi Sky Bridge, Langkawi. Alaa, yang ada cable car tu. Untuk harga tiket, better kalian google dulu untuk mengelakkan sebarang pembaziran atau terlebih bajet. Kitorang actually tak buat research sgt pasal cable car tu. Main agak je harga tiket. agak-agak rm 50 seorang tu tak lari. Sekali, sampai je dekat Sybridge tu, memang betul lah. Kalau tak silap ada dalam 3 atau 4 pakej yang ditawarkan dekat Sky Bridge tu. Pakej paling murah paling basic adalah sebanyak RM 45 per adult dan RM 30 per child (2-12 tahun). Dalam pakej tu, kalian boleh pusing pusing k…

Keluarga Angkat - PEMADAM@KAMPUNG 2018

Image
bismillah
untuk pertama kalinya, aku diberi peluang ini untuk mengenali dan meluangkan sedikit masa untuk 3 hari 2 malam di Pasir Mas, Kelantan. tak sangka boleh sampai ke tahap ini.

Pengalaman ini tak mampu aku describe dengan menaip sahaja. Benda ni tak pernah aku buat lagi sebelum ni. Pada mulanya macam shy-shy cat, tapi tak sangka banyak juga ilmu yang boleh aku dapat.
Mengenali keluarga angkat ni bukan perkara yang mudah. Ia memerlukan sedikit ketenangan dan fikiran yang lebih terbuka dan semestinya semangat dan keikhlasan dalam diri. Kalau setakat masuk kampung, semua orang boleh buat. Tapi, cukup mampukah kita untuk duduk serumah dengan mereka? Buat kerja-kerja kampung? walaupun hanya beberapa hari. sebagai pemulaan, aku yakin pasti anda semua mampu! alhamdulillah :)
kalau nak cerita dari awal sampai akhir, memang tak dapat sampai dia punya feel. cukuplah aku menyatakan bahawa ia satu pengalaman dan pembelajaran yang sangat baik untuk membina kekuatan dan semangat diri supaya …

the flaws

Image
at the end, nobody cares.




skin color is not the real definition of being 'cantik'. if we want to look pretty, we should care of our skin. tak guna kau kulit putih, tapi banyak mercury. nak dapat kulit cantik, mesti kena jaga pemakanan, choose the right skincare products (jgn main belasah je), do some traditional remedies ke, and of course..drink a lot of water. stay rehydrated and stay healthy. itu lebih penting. and, one more thing, jangan terlalu obses nak mekap tebal tebal sebab at the end, belum tentu kita puas. choose the right foundation sebab nnti kalau kau obses sgt nak cerah, takut nnti kelabu asap pulak muka kau. dress up well, be good to others and last but not least, give more smiles. tak guna kulit putih putih tapi nak senyum pun susah. tak da seri.

so girls, it's okay to have tanned or dark skin pun, sebab we are all deserve to look beautiful. takkan nak jaga luar sahaja, dalaman pun kena cantik juga. 

and, people...please dont be bias. dont easily judge peo…

wa-kation (part I) : Langkawi #triplokal2018

Image
Pertama kali aku jejakkan kaki ke Langkawi pada tahun 2010 masa tu aku berumur 13 tahun. jujur kata, memang aku macam jakun sikit sebab selama ni aku tak pernah pergi, tapi bila dapat rezeki untuk pergi sana, dia punya exited tu lain macam sikit. Bajet pun aku rasa lebih juga kot hahaha! 


Aku pernah cakap dengan parents aku yang aku teringin nak pergi Langkawi sekali lagi sebab aku masih tak puas hati sebab dulu tak dapat naik cable car! kononnya lah. Bertahun juga lah tunggu bila lah aku nak jejakkan kaki dekat Langkawi ni lagi. Aku pun tak tahu lah kenapa aku macam beriya gila nak pergi buat kali kedua. 


Alhamdulillah, rezeki tahun baru ni aku dapat jejakkan kaki ke Langkawi sekali lagi. Hampir 8 tahun juga lah aku tunggu. Tapi, tu lah kena fikir juga. Aku ni bercuti bukan guna duit aku, tapi duit mak bapak ku jugak. hahaha! Lagipun, untuk orang yang biasa biasa macam aku ni, mesti kena ada bajet. Bukannya sesuka hati nak guna duit semata-mata untuk bercuti kan? 


Untuk percutian ka…

yang kedua kali

jangan kata kamu seorang, saya juga mahu peluang kedua!


Sebelum aku mula, biar aku ucap kata salam, boleh lah sama sama raih pahala salam.
Assalamualaikum!


sebenarnya, memang dah lama terlintas nak tulis satu entry yang beremosi sedikit. alaa, sikit je tak banyak pun. Tapi, belum sampai seru untuk rajinkan tangan nak taip panjang panjang. hee

///

dulu pernah terjatuh tersembam tersentak berkali-kali sampaikan tak larat nak bangkit sebab malas. dah malas dan tiada usaha nak bangkit seperti sekarang.


siapa yang tak pernah rasa kemanisan palsu setiap kali buat dosa kan? seriyes aku kata, buat dosa itu memang manis. Manisnya tu datang daripada bisikan bisikan durjana yang selalu ada kiri kanan atas bawah kita. Manis dia tu boleh buat diri kita lemah dan lemas yang tak boleh nak timbul timbul cari nafas baru!


kalau nak cerita pasal aib orang, boleh kata sepuluh muka belum tentu cukup, tapi bila masa nak bukak aib sendiri separuh muka pun tak sampai. Tapi berbeza dengan kebaikan. Kebaikan …

K U A T

Pagi ni, sebelum ke kelas pada jam 10:45 pagi nanti aku terlintas untuk menulis sebuah entry yang sedikit panjang. Maklumlah, sudah lama aku tak menulis cerita-cerita panjang sebab aku tak nak kalian rasa bosan dengan cerita-cerita aku yang tak memberi apa-apa impak kepada kalian semua. hehe... Alhamdulillah terima kasih Ya Allah kerana masih memberi rezeki untuk untuk aku bernafas.

Kali ni dah masuk hampir 4 bulan aku dekat Kelantan. Alhamdulillah semua masih dalam keadaan yang baik. Cuma, biasalah tekanan demi tekanan terus datang sampai aku tak tahu bila penghujungnya. Moga-moga semuanya baik-baik belaka!
ok, kita sambung.

Malam tadi, sempat juga lah aku bagi perut aku gembira sikit sebab dia tak henti-henti merengek minta makanan. Apa lagi? sempat juga lah aku habiskan sepinggan wedges dan 3 cucuk sosej keju bakar yang disapu butter sikit. Alhamdulillah sedap! perut pun kenyang sebelum naik bilik dan terus tidur. Lebih kurang jam 1:15 pagi macam tu, tiba-tiba sahaja seorang kawan…